Skip to main content

Zoals bij velen van jullie zal vitamine C een bekend product zijn binnen de huidverzorging en huidklinieken, maar wat doet het nu precies en waar is het goed voor?

Antioxidant

Te beginnen met de werking van vitamine C als antioxidant, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Een antioxidant beschermt de huid, zoals weefsel en cellen, tegen schade door agressieve stoffen, welke ook wel vrije radicalen worden genoemd. Deze vrije radicalen worden onder andere geproduceerd onder invloed van blootstelling aan zonlicht, maar ook door roken, milieuvervuiling en ontstekingen.

Maar waarom is het nu eigenlijk zo belangrijk om deze agressieve stoffen (vrije radicalen) te voorkomen? Deze stoffen zorgen ervoor dat het verouderingsproces versnelt en tevens kan het zorgen voor het ontstaan van huidkanker. Het toepassen van vitamine C binnen de huidverzorging zorgt ervoor dat de weerstand van de huid tegen Uv-straling verbetert. Hierdoor verbrandt de huid minder snel en raken cellen minder snel beschadigd. Dit alles zorgt ervoor dat de schade van Uv-straling beperkt en huidveroudering minder snel tot uiting komt. Kortom, het gebruik van antioxidanten, waaronder vitamine C, is een echte must!

Naast dat vitamine C werkt als antioxidant, is deze stof ook belangrijk voor de aanmaak van collageen en heeft het een positieve werking op zowel het pigment als op roodheid en ontstekingen.

De rol van vitamine C bij aanmaak van collageen

Wat veel mensen namelijk niet weten is dat er zonder vitamine C geen collageen aangemaakt kan worden. Om deze reden is het juist zo belangrijk om vitamine C te gebruiken, gezien de collageen afbraak al begint vanaf je 25ste. Tevens versterkt vitamine C de resultaten van een behandeling in een huidkliniek wanneer deze gericht is op de stimulatie en/ of aanmaak van collageen.

Positief effect op pigment

Naast dat vitamine C bijdraagt aan de aanmaak van collageen heeft het ook een positieve werking op het pigment. Vitamine C remt namelijk de melanineproductie door het remmen van tyrosinase. Tyrosianse bepaalt de hoeveelheid melanine (pigment) die wordt aangemaakt. Hierdoor neemt het geproduceerde pigment af en worden pigmentvlekken lichter. Tevens verheldert vitamine C de door zon beschadigde huid. Tot slot helpt vitamine C roodheid en ontstekingen te verminderen en stimuleert het de wondgenezing.

Al met al kun je dus wel stellen dat vitamine C een belangrijke toevoeging is binnen jouw skincare routine. Maar voordat je een vitamine C serum aanschaft, is het belangrijk om op een paar aspecten te letten.

  1. Zonder alcohol en parfum

    Allereerst is het belangrijk dat er bij de ingrediënten geen alcohol en parfum zijn toegevoegd, dit droogt de huid namelijk uit.

  2. Airless verpakking

    Een ander belangrijk punt is dat de verpakking donker en ‘airless’ moet zijn. Licht en zuurstof gaat namelijk niet samen in combinatie met vitamine C. Met ‘airless’ wordt bedoeld dat er geen zuurstof bij het product mag komen, omdat het anders gaat oxideren (reageren met zuurstof). Vitamine C moet stabiel zijn wil het actief en efficiënt blijven. Dit kan enkel wanneer de verpakking donker en het product niet in aanmerking komt met zuurstof of licht.

Meer weten?

Wil je meer informatie over vitamine C serums of ben je benieuwd naar de behandelingen in onze huidkliniek? Neem contact met ons op of boek je intake.